czwartek, 26 maja 2016

#320 Czym nadziać bataty? 4 pomysły na farsz

PRZYGOTOWANIE BATATÓW
Bataty dokładnie szoruję i płuczę. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Bataty nakłuwam w kilku miejscach za pomocą widelca i układam na blaszce. Piekę je ok.40-60 minut (w zależności od wielkości batatów; aby sprawdzić czy bataty są gotowe, można je ponownie nakłuć widelcem lub rozciąć nożem).
Bataty po upieczeniu rozcinam wzdłuż (nie do końca), delikatnie rozgniatam w środku widelcem i nadziewam wybranym farszem.


I. Meksykański farsz z czarną fasolą 
Przepis (farsz do 4 batatów)
  • 1 cebula
  • 200g ugotowanej czarnej fasoli
  • 100g kukurydzy
  • 300g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz
  • do podania: kilka pomidorków koktajlowych
Na patelni rozgrzewam olej. Podsmażam cebulę do zeszklenia. Następnie dodaję pozostałe składniki i przyprawy. Całość zagotowuję, a następnie gotuję jeszcze 8-10 minut na małym ogniu.
Bataty nadziewam farszem. Na wierzchu układam połówki pomidorków koktajlowych.


II. Kalafior w orzechowym, pikantnym sosie
Przepis (farsz do 4 batatów)
  • 450g mrożonego kalafiora
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: chilli (ilość należy dostosować do preferowanej ostrości), ew. sól
  • do podania: orzeszki ziemne, szczypta wędzonej papryki
Kalafiora gotuję tak, aby pozostał półtwardy. Odlewam go na sitku i kroję w mniejsze części. Przekładam go do garnka. Dodaję mleko, masło orzechowe, sos sojowy. Całość zagotowuję, a następnie gotuję jeszcze 5-8 minut na małym ogniu, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania doprawiam sos chilli i, w razie potrzeby, solą.
Bataty nadziewam farszem, układam na wierzchu kilka orzeszków ziemnych i posypuję z wierzchu szczyptą papryki wędzonej.



III. Pesto, rukola, burak i pestki dyni
Przepis (farsz do 4 batatów)
Batata smaruję pesto. Następnie nakładam rukolę i plasterki buraka. Posypuję pestkami dyni.


IV. Por i zielone oliwki w kokosowym sosie
Przepis (farsz do 4 batatów)
  • 2 białe, jadalne części pora
  • 15-20 zielonych oliwek
  • 250ml płynnego mleczka kokosowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka lubczyku, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
Pory kroję wzdłuż na pół, a następni w półplastry. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam pora i podsmażam do zmięknięcia. Oliwki kroję na pół. Dodaję je do pora. Następnie wlewam mleczko kokosowe, wsypuję przyprawy i duszę całość jeszcze 8-10 minut.
Bataty nadziewam farszem.




7 komentarzy :

  1. Mmm, wszystkie brzmią obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe pomysły!
    Pieczone bataty sa pyszne!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne pomysły. Mam kilka batatów na półce, przepisy na pewno mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co uwielbiam... no może poza oliwkami! w każdym razie, moje smaki - a ostatnio szczególnie orzechowe sosy do warzyw <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować farsz porowy - będzie obłędny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...